Osnovan 2009 godine.

 

U organizaciji Slovenskog Kettlebell Kluba (Centra), u Ljubljani je 20.6.2009. održano natjecanje u kettlebell liftingu. Hrvatsku su ovaj put predstavljale samo djevojke. Ivana Britvec koja je osvojila 2. mjesto te Iva Jurišić koja je osvojila 7.mjesto. Rezultat koji je postigla Ivana trenutno je najbolji rezultat za Hrvatsku do sada. Ivanin odličan plasman je napravio „bum“ svima nama koji smo bliski ovome sportu i pred muški dio ekipe je bačena rukavica. Nije bilo vremena za razmišljanje nego smo jednostavno bili prisiljeni primiti se posla i započeti sa ozbiljnim radom.

Nakon tog natjecanja krenule su pripreme za natjecanje u Long Cycle-u, koje je održano u Zagrebu 29.11.2009. godine. Moramo napomenuti da je to prvo natjecanje koje je održano u Europi pod pokroviteljstvom  WKC (World Kettlebell Club) a organizatori ovoga zahtjevnog projekta bili su Gregor Sobočan (head Couch Slovenian Kettlebell Cluba) i Bruno Mandić član Core gyma iz Zagreba. Ujedno je to natjecanje bio povod da sastavimo tim koji je uz Ivanu trenirao, u počecima zbog podrške, a kasnije zbog zajedništva koje je poznato svima u individualnim sportovima. Ivanu smo nakon vrhunskih rezultata postignutih u kratkome vremenu prozvali doktoricom ovoga sporta, a to je ujedno razlog naziva GIRYATRIJA koji podsjeća na pojedine etablirane medicinske grane.

Natjecanje je prošlo više nego izvrsno. Iz Hrvatske je na dizačke platforme izašlo šest dizača i svi smo ispunili ciljeve koje smo si postavili. Ciljevi su bili visoki, ali domaća publika, domaći teren i adrenalin kao i želja da opravdamo povjerenje svih, bio je toliko velik da je nedostižno postignuto i profesionalno odrađeno. Cilj svih nas iz Hrvatske, kao i prijatelja iz Slovenije u dogovoru sa trenerom Gregorom Sobočanom bio je: „IZDRŽATI DO KRAJA, IZDRŽATI SVIH DESET MINUTA,  POKAZATI ODLUČNOST I SNAGU VOLJE“ Drago nam je što smo opravdali povjerenje koje nam je ukazano, što nismo razočarali, ali naviše od svega smo ponosni što su na povratku svojim kućama naši gosti iz SAD-a, Rusije, Danske, Finske, Engleske po raznim blogovima pisali svoje do sada nikad ljepše dojmove i toplinu koja im je u Zagrebu pružena.

Također smo osjetili da su ljudi zainteresirani za ovaj sport i zanima ih način na koji bi se rekreativno mogli baviti time jer rezultati su vidljivi u kratkom razdoblju. Da bi približili široj javnosti o čemu se zapravo radi napravili smo prezentacije kettlebel sporta i fitnessa u nekoliko sportskih klubova i fitness centara
Tim koji je rezultatima iznenadio, a u budućnosti će svim ljubiteljima dizačkih sportova i disciplina zasigurno još dugo pružati mnoštvo zabave i uživanja razvio se u DRUŠTVO ŠPORTSKE REKREACIJE - KETTLEBELL TEAM - GIRYATRIJA - ZAGREB

Krenuli smo sa pripremama za svjetsko kettlebell lifting prvenstvo u disciplini biathlon koje se je održavalo u Chicagu. Četveročlana ekipa krenula je u invaziju na svijet, uži krug prijatelja ispratio je svoje entuzijaste koji su samo nekoliko dana kasnije s ponosom na carini priznali da u državu i u svoj voljeni rodni grad unose četiri zlatne medalje. Rodbina, prijatelji, poznanici i većina onih koji su od početka vjerovali u uspjeh dostojanstveno su dočekali dočekali svjetske prvake, kao što je i tradicija u Hrvatskom sportu.  Zahvaljujemo svima na ukazanom povjerenju!