Search
Close this search box.
GIREVOY SPORT

GIREVOY SPORT natjecanje u dizanju girya

Kategorija: Kettlebell
17
(73)

Od rane povijesti do danas možemo reći da je Girevoy sport evoluirao u sport snage i izdržljivosti koji zahtijeva rad pod submaksimalnim opterećenjem, izvodeći što veći broj tehnički pravilnih dizanja u zadanom vremenskom roku od deset minuta.

Kettlebell sport sadrži balističke višezglobne pokrete koji zahtijevaju potpunu integraciju tijela i stabilizaciju jezgre.

Russian Kettlebell Challenge (RKC) ili Hard style

Za razliku od Girevoy sporta postoji još jedan stil vježbanja sa kettlebellom pod nazivom Hard style koji je popularizirao Pavel Tsatsouline. On je ovaj stil koristio za obuku sovjetske i američke vojske i policije. Hard style se razlikuje od Girevoy sport stila po tome što se određene tehnike izvode samo u nekoliko ponavljanja vrlo eksplozivno.

Girje koje se koriste u Hard style-u jako se razlikuju od onih koje se koriste u Girevoy sportu, njihov oblik i debljina ručke se mijenja svakom kilažom.

GIREVOY SPORT
Girevoy sport kettlebell vs RKC kettlebell

NATJECATELJSKE TEHNIKE U GIREVOY SPORTU

U kettlebell sportu (ruski naziv Girevoy sport) postoje dvije natjecateljske discipline.

· Biathlon koji se sastoji od dvije discipline IZBAČAJ (Jerk ) i TRZAJ (Snatch).

· Long cycle-a u kojem se izvodi NABAČAJ (Clean) nakon svakog IZBAČAJ (Jerk).

Svaki natjecatelj ima pravo nastupiti na konkretnom natjecanju u samo jednoj težinskoj kategoriji.

Isto tako postoje amaterske i profesionalne kategorije težine girja.

Amaterske težinske kategorije girja

 • Muškarci: 16kg, 24kg
 • Žene: 12kg, 16kg

Profesionalne težinske kategorije girja

 1. Muškarci: 32kg
 2. Žene : 24kg
  GIREVOY SPORT
  Girevoy sport kettlebells

  Trenutno postoji više organizacija u kojima se može natjecati (IUKL, WKSF, IGSF, HGSS u Hrvatskoj). Budući da je to dosta mlad sport na Europskim prostorima (u Rusiji već 100 godina) pravila se nešto razlikuju od organizacije do organizacije.

  U Hrvatskoj se može natjecati u Girevoy sportu na nacionalnim prvenstvima, kupovima države, klupskim natjecanjima pod pravilima Hrvatskog Girevoy sport Saveza koji je osnovan 2014. godine https://girevoysporthr.wixsite.com/savez pod kojem djeluje 4 kluba u Zagrebu Kettlebell team Giryatrija Zagreb i Sparta Zagreb, u Čazmi Kettlebell klub Čazma i u Zapršiću Titan.

  GIREVOY SPORT

  Sviđa ti se tekst? Podijeli ga :)