Search
Close this search box.

Izometrički trening za razvoj eksplozivne snage

Kategorija: Trening
6
(3218)

Navedene vježbe u nastavku nisu jedine ili najbolje vježbe za razvoj eksplozivne snage. Zanimljive su jer neke od njih već pri samom izvođenjem imaju u sebi izometričku kontrakciju (nisu dosadne za izvođenje, što je najveći problem kod sportaša sa izometričkim treningom). Neke od navedenih vježbi smatrale su se zastarjelim ali nove studije su pokazale suprotno.

IZOMETRIČKI PULL

Ova vježba pruža veliku stimulaciju na muskulaturu ako ju pravilno izvodimo. Bitno pravilo je da se vježba izvodi pod dobrim kutem i u visini kukova, nešto između završnog dijela dead lifta i olimpijskog dizanja ili polučučnja.

IZOMETRIČKI ČUČANJ

Jako zanimljiva varijanta čučnja gdje vršite otpor na nepokretan objekt (čista izometrija).

Varijante sa pauzom pri izvođenju pokreta ili izdržaji daju samo submaksimalno opterećenje, jer velika je vjerojatnost da sportaš ne ulaže najveći napor pri izvođenju vježbi. Za izvođenje ove varijante čučnja potreban vam je zatvoreni stalak za čučanj i šipka.

POWER CLEAN SA PAUZOM

Zbog kompleksnosti i dinamike pokreta power clean sa pauzom (izometrika u visokom položaju pulla) je dobra vježba za učenje clean i jerka. Imate dovoljno vremena da se pripremite i dovedete tijelo u pravilnu poziciju za izbačaj.

JEDNONOŽNI HIP TRUST

Odlična vježba za razvoj stražnjeg kinetičkog lanca. Vježbu možete izvoditi koristeći gumu ili uteg. Prikazana je varijanta sa gumom. Opterećenje povećavajte progresivno, nemojte krenuti sa pre velikim opterećenjem.

COPENHAGEN PLANK

Ova varijanta planka se pokazala kao dobra vježba u prevenciji ozljeda prepona zbog stalne kontrakcije aduktora prilikom izvođenja.

Sviđa ti se tekst? Podijeli ga :)